Missie

Waarom doen we
wat we doen?

We consumeren met ons allen steeds meer. Dat leidt tot een comfortable levensstijl, maar die is verre van duurzaam. Daardoor verbruiken we steeds meer grondstoffen voor de productie van auto’s, verf, pannen, medicijnen, elektronica en dus ook kleding. In kleding bijvoorbeeld wordt steeds meer plastic verwerkt. Sterker nog: 35% van microplastics in zee is afkomstig van textiel. Een ander voorbeeld is het gebruik van pesticiden in de katoenproductie. Deze omvat slechts 2,5% van de totale landbouw maar is wel verantwoordelijk voor 16% van het pesticiden-gebruik. Door deze manier van kleding produceren wordt onze leefomgeving vervuild met microverontreinigingen.

Microvervuiling met grote gevolgen

Wij komen allemaal via ons eten, het drinkwater en de lucht in aanraking met microverontreinigingen. Microplastics in zee worden opgegeten door plankton en komen zo in onze voedselketen. Ook ademen we ze in en zijn ze aangetroffen in ons bloed en onze ontlasting. Van pesticiden is bewezen dat deze leiden tot een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson. Onder boeren komt Parkinson zo vaak voor dat de ziekte in Frankrijk als officiële beroepsziekte is erkend.

Daarom gebruikt Filyburk zoveel mogelijk natuurlijke materialen

Een traditionele doktersjas is samengesteld uit 65% plastic en 35% uit niet-biologisch katoen. De jas die eigenlijk symbool staat voor gezondheid draagt aan het einde van zijn levenscyclus bij aan een ongezonde leefomgeving. Bij Filyburk werken we voor de lange termijn. Als de Filyburk doktersjas aan het eind van zijn levensduur versleten is nemen we hem terug om weer te laten verwerken tot grondstof. Deze circulaire manier van produceren heeft de toekomst. En daarin loopt Filyburk graag voorop.

Heb je interesse in de jas of onze reis naar 100% circulair?
De groene witte doktersjas