Updates

20 maart 2023

 

Op 24 mei aanstaande mag Filyburk het verhaal achter de #circulaire #doktersjas komen vertellen op een themabijeenkomst van het Noorderpoort.


Het Noorderpoort heeft net als Filyburk de ambitie om #duurzamer de toekomst in te gaan. Misschien is er wel een toekomst voor een #circulaire #laboratoriumjas!

De bijeenkomst is op de Health Hub Roden. Hilma Hammenga en Lisanne Holwerda, bedankt voor de uitnodiging. We hebben er zin in!

6 maart 2023

 

Een studententeam van de Radboud University heeft een #lifecycleassessment uitgevoerd op de de groene witte #doktersjas van Filyburk.

 

Daarbij zijn 3 circulaire textielsoorten met #grondstoffen uit de #EU vergeleken met de bestaande doktersjas van het Radboudumc. Goed nieuws: onze #circulaire jas scoort hoger dan de reguliere doktersjas.

 

Mooi resultaat en bedankt Sanne, Sanne, Lucía, Sanne en Samantha voor het onderzoek en Emma Zuiderveen voor de begeleiding en de feedback!

 

13 februari 2023

Hellen van Rees en Theresia Grevinga vertelden afgelopen vrijdag over het onderzoek naar de duurzaamheid van textiel in de zorg. Ze zijn goed bezig bij Saxion University of Applied Sciences!

 

In het laboratorium wordt onder andere metingen gedaan van #slijtage en #herbruikbaarheid van textiel. Belangrijke zaken als het gaat over #circulair textiel zoals de #doktersjas van Filyburk.

 

16 januari 2023

 

De eerste resultaten van de #lifecycleassessment van de #circulaire doktersjas van Filyburk zijn binnen! Studenten van de Radboud University hebben een vergelijking gemaakt met de huidige doktersjas die binnen het Radboud University Medical Centre Nijmegen, the Netherlands wordt gebruikt.

 

De voorlopige resultaten laten zien dat onze keuze voor #materialen uit de #EU en een langere levensduur positief uitpakken. De eindresultaten zijn eind januari gereed en worden dan op de website geplaatst.

 

Bedankt Sanne Tinga Sanne van der Meer, Samantha Berry en Lucia Noriega Alonso. En Emma Zuiderveen, Anne Ottenbros en Rosalie van der Zelm voor de begeleiding.

10 januari 2023

 

Hoe eenvoudig is het om je organisatie te #verduurzamen als er goede producten te koop zijn? Bijvoorbeeld door het aanschaffen van #circulaire werkkleding, zoals de #doktersjas van Filyburk. Gemaakt van grondstoffen uit de EU en weer ingenomen en circulair verwerkt.

 

Naar aanleiding van het bericht van Nieuwsuur over het effect van plastics op de vruchtbaarheid van mannen. Lees het artikel hier.

 

21 december 2022

 

Kliniek Voor de Hand heeft de Green Deal voor een duurzame zorg ondertekend. En in 2022 veel duurzame acties genomen. Mooie resultaten Nicoline de Haas, Berbel Sluijter en de rest van het team van voordehand.nl! Laten we de samenwerking volgend jaar doorzetten, wij gaan aan de slag met de productie van #circulaire #doktersjassen.

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7010995733189300224/

13 december 2022

 

#reshoring kan een belangrijke bijdrage leveren aan het #verduurzamen van producten. Bij Filyburk zijn we op zoek naar productielocaties in Europa voor onze #circulaire #doktersjas.

 

Afgelopen week waren Paul Appeldoorn en Lars Hansems in Portugal voor het bezoek van een aantal fabrieken. Goede gesprekken met duurzame fabrikanten. Positief nieuws. Alleen het weer kon beter 😉.

25 november 2022

 

Hoe #groen is de groene witte doktersjas van Filyburk? Studenten van de Radboud University gaan een #lifecycleassessment (LCA) studie doen naar onze #circulaire doktersjas.

 

De milieubelasting van de hele #levenscyclus wordt in kaart gebracht. Van de #grondstoffen, de #productie, het #gebruik en de verwerking naar weer nieuwe #grondstoffen.

 

Leuke samenwerking, onder begeleiding aan Emma Zuiderveen. Veel succes Sanne, Sanne, Lucía, Sanne en Samantha! We kijken uit naar de resultaten!

15 november 2022

 

De zoektocht naar #circulair materiaal voor onze groene witte #doktersjas is begonnen bij 100% natuurlijk textiel. Op de foto draagt Berbel Sluijter een vrouwenmodel doktersjas gemaakt van natuurlijk materiaal.

 

Het meest #duurzaam is zo lang mogelijk doen met een jas. Maar aan alles komt een einde. En aan het einde van de levensduur nemen we onze jassen in en willen we deze omzetten in een #grondstof. Dat is #circulair!

 

Met de duurzame kliniek hebben we een eerste test gedaan. Snijresten van onze eerste 100% natuurlijke jassen zijn met andere composteerbare reststromen van de kliniek omgezet in een grondstof.

 

Bedankt Nicoline de Haas en Berbel Sluijter voor het mogelijk maken van de test! Zie ook

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6998218298194546688/

18 november 2022

 

Zo lang mogelijk doen met producten, dat is #duurzaam. Onze groene witte #doktersjas wordt daarop ontworpen.


Niet alleen door een kwalitatief sterke product te maken dat lang meegaat. Maar ook door aan het einde van de levensduur de vezels terug te winnen en daar weer een #grondstof van te maken voor nieuw textiel. Dat is #circulair.

26 september 2022

 

Inderdaad samenwerking loont! Om een #circulair product te maken zoals onze groene witte #doktersjas, moet je kritisch kijken naar de materialen die je gebruikt.

 

Welke #grondstoffen zijn gebruikt, hoe zijn ze #verbouwd en #geproduceerd en hoe kun je het #product aan het einde van de rit weer goed #verwerken tot grondstof.

 

Een mooie zoektocht. Voor ons staat voorop dat de #bruikbaarheid en het #comfort van onze doktersjas niet mogen lijden onder de #materiaalkeuze.

 

#Testen en #uitproberen in de praktijk is de sleutel naar succes. Eind september is een composteringstest afgerond bij Kliniek Voor de Hand. Voor het hele artikel zie https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6980075680050864129/

23 september 2022

 

De circulaire #doktersjas proberen we weer tot grondstof te maken. Dat is #circulair.Hoe dat in zijn werk gaat is te zien via de link https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6980088498603053056/

7 september 2022

 

De #doktersjas van Filyburk is #circulair. De komende weken doen we een test waarmee in een machine 100% natuurlijk textiel wordt gecomposteerd tot een grondstof. Een mooie samenwerking met voordehand.nl, #TENcomposting, #Greentrash, EmdaMed – EmdaPlast en .

22 augustus 2022

 

Een bezoek aan Première Vision modebeurs in Parijs afgelopen zomer liet zien dat er heel wat kan op het gebied van milieuvriendelijk en lokaal gesourced textiel.

 

Een Turkse stofleverancier die zelf hennep en biologisch katoen verbouwt, een Franse leverancier die biologisch katoen met biologisch afbreekbaar polyester mixt. En zelfs katoen uit Griekenland.

 

De zomer loopt ten einde en bij Filyburk maken we ons op voor de lancering van het herenmodel doktersjas dit najaar. Natuurlijk gemaakt van een circulaire materiaal. Laat de herfst maar komen!

15 augustus 2022

 

Nicoline de Haas en Berbel Sluijter poseren in het blad van #abnamro met de 100% #circulaire doktersjas van Filyburk. Ze hebben in 6 maanden tijd de duurzame kliniek voordehand.nl opgericht. Het beperken van reisbewegingen, verminderen van afval en gebruik van composteerbare natuurlijke materialen zijn speerpunten. Duurzame ondernemers zijn er nooit genoeg. https://lnkd.in/ejzD56JN

 

7 juli 2022

 

Lars Hansems en Paul Appeldoorn zoeken het goede materiaal voor de groene witte doktersjas van Filyburk in Parijs. We zijn onder de indruk van de kennis en kunde op de Première Vision waar veel textiel producten worden gepresenteerd.

 

Ook binnen de EU zijn er grondstoffen als katoen en linnen te vinden die geschikt zijn voor onze circulaire jassen. Veel familie bedrijven en jonge duurzame pioniers. Een geslaagde onderneming.

30 juni 2022

 

De groene witte doktersjas van Filyburk wordt getest in de praktijk door Nicoline de Haas en Berbel Sluijter van voordehand.nl. Ze gaan de komende maanden letten op het comfort, de bruikbaarheid en de wasbaarheid van de 100% circulaire jas.

 

We hebben twee modellen gemaakt voor de pilot. Een met zichtbare houten knopen en een model met weggewerkte drukknopen. Zijn de zakken groot genoeg? Welke sluiting is het fijnst? Is de snit fijn? Hoe voelt de stof? En hoe ziet de jas eruit na een aantal keren wassen? We zijn benieuwd naar de feedback!

10 juni 2022

 

Gisteren op het FESSH | Federation of European Societies for the Surgery of the Hand congres in Londen kwam de 100% circulaire doktersjas van Filyburk voorbij.

 

In een videopresentatie van Nicoline de Haas over haar ervaringen met verduurzaming in de zorg lichtte ze toe wat ze op de werkvloer in de praktijk brengt. En wat nodig is om de negatieve impact van de zorg op het milieu en de leefomgeving te verminderen.

 

Verduurzaming van de zorg vraagt om actie en handelen! Goed dat Nicoline en Berbel Sluijter van voordehand.nl hierop pionieren. Bij Filyburk maken we jassen in de EU met grondstoffen uit de EU. Zonder #PFAS en plastic vrij. Aan het einde van de levensduur nemen we ze in en verwerken we ze tot grondstof. Zo nemen we onze verantwoordelijkheid voor de producten die we maken.

 

Binnenkort starten we met voordehand.nl een pilot waarin onze doktersjassen een aantal maanden worden test. Een mooie samenwerking!

23 mei 2022

 

Op het eerste oog is het niet meteen te zien, maar een reguliere doktersjas bevat 12 petflesjes aan plastic. Dat kan anders: met de doktersjas van Filyburk.

 

Deze bestaat uit natuurlijke materialen zoals linnen en biologisch katoen. En heeft bovendien een prettige pasvorm.

 

Aan het einde van de levensduur nemen we de jas in en zetten we die om in grondstoffen. Zo maken wij de doktersjas helemaal circulair!

17 mei 2022

 

Afgelopen vrijdag hebben we de presentatie van onze pilot gedaan bij kliniek Voor de Hand in Woerden.

 

Binnenkort gaan we bij deze kliniek de eerste exemplaren van de Filyburk doktersjas afleveren.

 

Bedankt Nicoline de Haas en Berbel Sluijter voor deze mooie samenwerking. Ook dank aan Rosan Van Boven van Fabriek Fris en Underdock